Legyünk őszinték – bár az aktív életmódról köztudott, hogy jót tesz a testnek és az elmének, sokkal nehezebb lehet, mint gondolnád, hogy ezt következetesen megtartsd. Akár először teszed meg a lépést az aktív életmód felé, akár újra belevágsz, a motiváció megtartása lehet a legtrükkösebb rész. A trükk? Tanítsd meg magadat az aktív életmód elfogadására fenntartható, apró, kezelhető életmódbeli változtatásokkal. És persze ne feledkezz meg arról sem, hogy az egész folyamatot szórakoztatóvá tedd!

 

Reális elvárások megfogalmazása

Ez az első dolog, ami már a kezdetektől fogva meghiúsíthatja a dolgot. Ha arra számítasz, hogy hirtelen fitneszfüggő vagy egészségmániás leszel, a valóság egészen más lehet. Szinte biztos, hogy alacsony motivációval, szörnyű étel utáni sóvárgással és olyan napokkal fogsz küzdeni, amikor egyszerűen nem tudod rávenni magad, hogy bármit is aktívan csinálj! Ez normális, és erre számítani kell. A trükk itt az, hogy előre fel kell készülni ezekre a napokra. Gondolkodj el rajta előre. Hogyan fogod legyőzni az étel utáni sóvárgást? Talán az összes csábító étel eltávolítása és csak egészséges rágcsálnivalók tartása a házban jó ötlet. Hogyan fogod kezelni az alacsony motivációjú edzésnapokat? Talán egy rövid séta jobban beválik, mint egy nagy intenzitású tevékenység. Természetesen várj jó dolgokat! De számolj a nehéz napokkal is, és így sosem érhet felkészületlenül.

Válassz olyan tevékenységeket, melyeket szívesen végzel

Nincs értelme aktív életmódot folytatni, ha állandóan olyan tevékenységekkel küzdesz, amelyeket utálsz! Nem kell erőltetni magadra a napi futást, ha nem élvezed. Sokkal könnyebb elfogadni az aktív életmódot, ha olyan dolgokat csinálsz, amelyeket szeretsz. Az aktív életmód szépsége, hogy szinte végtelen számú tevékenységben vehetsz részt! Próbálj ki különböző dolgokat, és találj valami olyat, ami tetszik, és ami motivál arra, hogy felkelj az ágyból és kimozdulj a világba. Talán a túrázás a te világod. Vagy talán a ugrókötelezés hozza elő a benned lakozó gyermeket. Talán csak szeretsz hangos, vidám zenére táncolni a nappalidban. Bármilyen tevékenység is az, ami neked beválik, csinálj többet belőle.

Döntsd el, hogy az otthoni edzés vagy a konditerem felel meg jobban

Nem kell feltétlenül edzőterembe járnia ahhoz, hogy aktív életmódot folytass. Ha akarod, megteheted, de az aktív életmód lényege, hogy a tevékenységet úgy építsd be a mindennapjaidba, ahogyan az neked valóban megfelel. Ha azok közé tartozol, akik kényelmetlenül érzik magukat az edzőtermi környezetben, otthonodat bármikor tökéletes edzés- és aktivitási környezetté teheted. Az introvertáltak sokkal könnyebben elfogadják az aktív életmódot, ha az nem jár azzal, hogy ki kell mozdulniuk otthonról, és nem kell találkozniuk más emberekkel!

Maximalizáld az edzéseket

Egy másik tévhit az aktív életmóddal kapcsolatban az, hogy minden nap órákon át kell edzeni vagy intenzív tevékenységet végezni. Örülni fogsz, ha megtudod, hogy ez nem igaz! Ha a fittségi állapotod növelése érdekében edzel, fontold meg a nagy intenzitású intervallumos edzést (HIIT) az alacsony intenzitású, egyenletes állapotú kardió helyett. A HIIT köztudottan több kalóriát éget el rövidebb idő alatt, ami azt jelenti, hogy akár 30-45 percig is edzhetsz, és remek kondíciót érhetsz el. Egy másik módja az idő és az aktivitás maximalizálásának azonban az, ha egyszerűen több mozgást építesz be a napodba. Például állíts be egy óránkénti emlékeztetőt, hogy fel kell kelni és egy rövid sétát tenni. Ülések helyett iktass be egy sétálós ebédszünetet. Végezz öt fekvőtámaszt minden alkalommal, amikor kimész a mosdóba. Légy kreatív! A mozgást különböző szórakoztató és egyszerű módokon is beillesztheted a napodba.

A fejlődés nyomon követése

A fejlődés nyomon követése kiváló módja annak, hogy növeld a motivációdat, amikor aktív életmódot követsz. Ha látod, hogy csökken a súlyod, nő az erőd vagy javul az állóképességed, az izgalomba és büszkeséggel tölthet el, ami arra ösztönöz, hogy folytasd vagy növeld a tevékenységedet. Ha komolyan gondolod az aktív életmódot, érdemes lehet befektetni néhány eszközbe, ami segít abban, hogy a helyes úton maradj. Egy okosóra vagy fitnesz tracker adatokat szolgáltat a lépések számáról, az elégetett kalóriákról, a regenerálódásról és számos más adatról, amelyek segítségével menet közben összehasonlíthatod és nyomon követheted a fejlődésedet.

Jutalmazd meg magad

Ha elérted a céljaidat, ne félj megjutalmazni magad! Ez nem azt jelenti, hogy mindent el kell követned, és gyorskaját kell falnod, de ahogyan a nehéz napokat is megtervezed és előkészíted, úgy tervezd meg a jutalmakat is, hogy tudd, mi vár rád, és ne vidd túlzásba. Ennek nem is kell feltétlenül ételnek lennie! Talán már régóta meg akartál nézni egy bizonyos filmet, vagy meg akartad venni magadnak azt az új pár cipőt. Egy innovatív jutalmazási rendszer lehet a titkos fegyver a céljaid eléréséhez és a motiváció megtartásához!

Haladj napról napra

Légy kíméletes magaddal! Lesznek jó és lesznek rossz napok. Te is csak ember vagy; ha van egy szörnyű napod vagy étkezésed, ne ostorozd magad emiatt – csak csináld jobban másnap.

Összegzés

Nem is olyan nehéz megtanítani magunkat az aktív életmódra, mint ahogyan azt gondolnánk! Elkötelezettséget és következetességet igényel, de van néhány trükk és tipp, amivel sokkal könnyebbé és szórakoztatóbbá teheted az egész folyamatot. Végső soron, ha nem felejted el, hogy miért csinálod, az hatalmas motiváló tényező. Nagyobb erőre vágysz? Jobb sport teljesítményt szeretnél elérni? Izgalmas aktív élményekre? Vagy az egészséged javítását tervezed, hogy játszhass a gyerekekkel anélkül, hogy 5 perc után kimerülnél? Bármi legyen is az okod, tartsd szem előtt. Segítenek majd átvészelni a nehéz időszakokat, és ha kitartasz… Néhány hónap múlva rájössz, hogy jó úton haladsz az egészséges, aktív életmód felé, amely már megszokásból is egészséges!