A légzőrendszer a szervezet legfontosabb biológiai rendszerei közé tartozik. Légzőrendszerünk szervek és szövetek hálózatából áll, amelyek segítenek a légzésben. A légzőrendszer segít testünknek a levegőből oxigént felvenni, hogy a szervek megfelelően működhessenek. Ezenkívül a hulladékgázokat, például a szén-dioxidot is kitisztítja a vérből. Ezért kritikus fontosságú, hogy egészséges táplálkozással jó formában tartsuk.Ismert tény, hogy amit eszünk, az pozitívan vagy negatívan befolyásolja az egészségünket. Az egészséges ételek fogyasztása nem csak a légzőrendszerének, hanem az egész szervezetnek segít. Vannak bizonyos tápanyagok és élelmiszerek, amelyekről azt mondják, hogy különösen jótékonyan hatnak a tüdő működésére.

 

A legjobb ételek a tüdődnek:

1. Hal
Az olyan halak, mint a lazac, a makréla és a ponty beiktatása a napi étrendbe biztosíthatja a szervezet számára a szükséges EPA és DHA omega-3 zsírsavakat. A halak többszörösen telítetlen zsírsavakat is tartalmaznak, amelyek gyulladáscsökkentő, rákellenes és antioxidáns hatásúak, és segítenek fenntartani a tüdő egészségét, és megvédik azt a különböző betegségektől. Ha nem szereted a halat, akkor orvosoddal való konzultációt követően szedhetsz halolaj-kiegészítőket.

2. Hagyma
A hagymában folsav, B6-vitamin és C-vitamin található. A hagyma rákellenes hatással rendelkezik, ami segít megelőzni a tüdőrákot és az allergia okozta hörgőszűkületet. Segít továbbá megelőzni és kezelni a légúti fertőzéseket, és enyhíti az asztmás roham során fellépő hörgőgörcsöket.

3. Fokhagyma
A fokhagyma magas allicin-tartalmú, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és csökkenti a szabad gyökök okozta károkat. A fokhagyma fogyasztása minimalizálja a fertőzések és a gyulladások esélyét, amelyek légúti problémákat, például asztmát vagy hörghurutot, illetve olyan súlyos betegségeket okoznak, mint a tüdőrák.

***********************************************************************

Csatlakozz a Neked Könnyű facebook csoporthoz ÉS

Kövesd a Neked Könnyű oldalt, hogy egy cikkről se maradj le!

***********************************************************************

 

4. Leveles zöldségek
A zöld leveles zöldségekben, például a spenótban, a kelkáposztában, a kelbimbóban és másokban található fitokemikáliák segítenek megelőzni az olyan betegségeket, mint a tüdőrák.
Ezek a zöldségek gyulladáscsökkentő tulajdonságaiknak köszönhetően csökkentik a légúti betegségek, például az asztma kockázatát. A spenót beillesztése a rendszeres étrendbe segít megőrizni az egészséges légzőszerveket.

5. Sárgabarack
A sárgabarack kiváló élelmiszer, amely egészségesen tartja a légzőrendszeredet, és távol tartja a fertőzésektől és betegségektől. Segíti a szabad oxigéngyökök eltávolítását, amelyek számos légúti betegséget okozhatnak, mivel magas az antioxidáns anyagok, köztük a C-vitamin, az E-vitamin, a béta-karotin és a likopin tartalma.

6. Bors
A kapszaicin nevű vegyület teszi a borsot csípőssé és fűszeressé. Ez elősegíti a nyálkakiválasztást, kitisztítja azt a légutakból, és védi a felső és alsó légutak nyálkahártyáját.
A bors magas béta-karotin-tartalommal is rendelkezik, ami megvéd minket az asztmától. A légzőszervi megbetegedéseket és a tüdőrákot rákellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságai távol tartják.

7. Dió
A dió nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmaz, és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Ezért napi néhány dió elfogyasztása segíthet a szervezetnek a légúti problémák leküzdésében.

8. Gránátalma
A gránátalmában található antioxidáns, a punicalagin háromszor erősebb, mint bármely más antioxidáns. Ezért tartják a gyümölcsöt a tüdőrák alternatív gyógymódjának. A gránátalma punicinsavat is tartalmaz, amely segíti a torokban, a mellkasban és a tüdőben lévő nyálka tisztulását. Segít a köhögés enyhítésében is.

9. Alma
Az alma egy másik egészséges étel a légzőszervek számára. Orvosi tanulmányok szerint az almafogyasztás összefügg a tüdőfunkció lassabb hanyatlásával a volt dohányosok körében. Egy konkrét tanulmány megállapította, hogy heti öt vagy több alma elfogyasztása robbanthatja a tüdőfunkciót és csökkentheti a COPD kialakulásának kockázatát.

10. Kurkuma
A kurkuma kurkumint tartalmaz, ami hasznos lehet a tüdőfunkció javításában. Egy orvosi tanulmány olyan dohányosok tüdejét vizsgálta, akik kurkumát szedtek, és olyanokét, akik nem. A tanulmány felfedezte, hogy a legnagyobb mennyiségű kurkumát fogyasztó dohányosok tüdőfunkciója jelentősen jobb volt, mint az alacsony kurkumabevitellel rendelkező dohányosoké.

Összegzés
A gazdag és egészséges táplálkozás segíthet az erős tüdő és a légzőrendszer általános egészségének megőrzésében. A légzőrendszer támogatása érdekében próbálj meg a fent felsorolt élelmiszerek közül néhányat beépíteni az étrendedbe.

*******************************************************

Ha már idáig jutottál, biztosan hasznosnak találod a fentieket. Csatlakozz a Neked könnyű facebook csoportomhoz, hogy személyesen is megismerkedhessünk és közösen haladjunk a könnyű élet felé.

******************************************************