Az étkezési vagy fitneszrutinodtól nem szabad, hogy rosszul érezd magad.

Köztudott, hogy a lányok és a nők óriási nyomást éreznek a "tökéletes test" iránt - de ez nem csak őket terheli. A férfiaknak is végtelen társadalmi elvárásokkal kell szembenézniük, hogy például egy Marvel-figurához hasonlóan tömegeljék vagy "férfiasítsák" magukat, és fogyjanak vagy maradjanak "soványak", hogy megfeleljenek a diétás kultúra lehetetlen normáinak. Az biztos, hogy a férfiak esetében nem ugyanazok a társadalmi következményei annak, ha nem felelnek meg ezeknek az ideáloknak - az értékük nem kapcsolódik elválaszthatatlanul a megjelenésükhöz, mint a nők esetében -, de ez nem jelenti azt, hogy nem szenvednek.

Miközben férfiak milliói küzdenek étkezési zavarokkal és rossz testképpel, a kutatások azt mutatják, hogy kevésbé valószínű, hogy beszélnek róla, mivel az a közkeletű - és hozzátehetnénk, hogy pontatlan - feltételezés, hogy csak a nők tapasztalják ezeket a problémákat. És érdemes megjegyezni, hogy a testtel való elégedetlenség különösen gyakori a meleg férfiak körében, akiknek a külsőségekre különös és intenzív hangsúlyt fektetnek.

Az étkezési zavarok és a rossz testkép minden nemű, fajú, etnikumú, szexuális irányultságú, korú és méretű embert érinthetnek, de sajnos sok férfi szenved attól, hogy a megbélyegzés miatt nem jut kezeléshez,

 

A jelek nem mindig nyilvánvalóak, és személyenként eltérőek lehetnek. Néhány férfi extrém fogyókúrába kezd, vagy más módon korlátozza az étkezését. Mások esetleg elszállnak az edzéssel, vagy teljesítményfokozó gyógyszerekre hagyatkoznak, hogy "felszedjék magukat". Szélsőséges esetben ezek a viselkedések izomdiszmorfiához vezethetnek - az izmosodás megszállottságához.

A férfiak is elvonulhatnak a szokásos tevékenységektől vagy barátoktól, mert annyira aggódnak a testméretük, alakjuk és/vagy megjelenésük miatt.

Olyan sztárok, mint Ed Sheeran, Zac Efron és Kumail Nanjiani már beszéltek néhány konkrét kihívásról, amelyekkel a férfiaknak szembe kell nézniük, de még sok munkára van szükség a káros sztereotípiák megkérdőjelezése és a befogadás előmozdítása terén. Ennek kapcsán, ha olyan férfi vagy, aki rossz testképpel küzd, ezek a legjobb tippek, hogy jobban érezd magad a bőrödben.

Azonosítsd a kiváltó okokat - különösen a közösségi médiában.

Lehet, hogy teljesen tisztában vagy azzal, hogy problémád van, de nem tudod, hogyan kezeld. Vagy talán egész életedben azt hitted, hogy teljesen normális, ha így gondolkodsz, miután éveken át magadba szívtad kultúránk irreális testnormáit - amelyek, ismétlem, minden nemű embernek ártanak.

Függetlenül attól, hogy hol tartasz, gondolkodj el azokon az embereken és képeken, amelyek olyan gondolatokat váltanak ki belőled, hogy valami baj van veled, vagy hogy "meg kell javítanod" a külsődet. Például bizonyos barátaid rendszeresen kommentálják vagy gúnyolják mások súlyát, vagy nyomást gyakorolnak rád, hogy elfogadj egy mérgező "csalónapot" vagy "kihagyott étkezést" életmódot? Követed azokat a fitnesz influencereket, akik a V-alakú felsőtestet és a kockás hasat"ideálisnak" vagy "egészségesnek" hirdetik? Ha a fentiek bármelyikére igennel bólintott, akkor az emberek vagy tartalmak, amelyeknek ki van téve, hozzájárulhatnak a szégyenérzethez vagy az elégtelenség érzéséhez.

A közösségi médiának köszönhetően "a férfiak teste jobban látható, mint valaha, és ezek a képek erősen szűrtek, photoshoppoltak, vagy több száz különböző felvételből és szögből a legjobbat választották. Más szavakkal: Ha állandóan izmos modellekhez, influencerekhez vagy celebekhez hasonlítod magad, nem csoda, hogy szarul érzed magad. A valós életben levő kapcsolataid esetében pedig ne érezd úgy, hogy a saját haverjaid vagy randipartnereid ítélkeznek feletted vagy tárgyiasítanak.

Ezért ne félj határokat szabni (témát váltva vagy egyenesen megmondani valakinek, hogy nem tetszik a negatív testbeszéd), vagy törölni a követést vagy elnémítani bárkit, aki miatt önbizalomhiányosnak, szégyennek vagy bűntudatnak érzed magad. Azoknak az embereknek, akikkel körülveszed magad, inspirálniuk és elfogadva kell érezned magad, nem pedig úgy, mintha egy véget nem érő versenyben lennél és lemaradnál.

Légy őszinte magaddal, hogy a testedzés és/vagy az étkezési rutinod milyen érzéseket vált ki belőled.

edzés férfi testkép

A testmozgás számos egészségügyi előnnyel jár, és persze önmagában nem jelzi, hogy valami probléma van. Azonban az edzés megszállottsága - olyannyira, hogy szorongsz vagy bűntudatot érzel, ha kiveszel egy pihenőnapot, vagy "büntetésként" használod az edzőterembe járást, ha bizonyos ételeket eszel - azt jelezheti, hogy a programod valójában árt, nem pedig segít a közérzetednek.

Olyan edzéseket kellene végezned, amelyek szórakoztatóak vagy stresszoldóak, de étkezési zavarok vagy izomdiszmorfia esetén az edzés a végletekig fajulhat, és ehelyett aggodalmat vagy nyugtalanságot okozhat. Ugyanez vonatkozik a táplálkozásra is: Semmi baj nincs azzal, ha megpróbálsz változatos, tápláló ételeket beépíteni az étkezéseidbe, de ha az étkezésed miatt kimerültnek vagy állandóan éhesnek érzed magad, akkor egyértelműen nem az egészség a motiváció.

Alakíts ki egy reálisabb rutint, amelyet hosszú távon is fenn tudsz tartani - ahelyett, hogy "gyors megoldásokat" vagy extrém programokat alkalmaznál, amelyek elszívják az energiádat és nyomorulttá tesznek. Ez úgy nézhet ki, hogy megtanulod követni a tested jelzéseit, amikor éhségről és jóllakottságról van szó, vagy több szabadnapot veszel ki, amikor fájdalmat érzel, vagy egyszerűen csak pihenésre van szükséged. Az is hasznos lehet, ha különböző tevékenységek (például túrázás, jóga vagy úszás) keverékét választod - ahelyett, hogy kizárólag megerőltető erőnléti edzéseket végeznél. Mert az alultápláltság vagy a test túlterhelése (és az edzőterembe való bejárás a rossz okok miatt) valahogy meghiúsítja az "egészséges" szokásaid célját.

Ha egyedül nem tudod a dolgokat kézben tartani, hívd a szakértőket.

Segítséget kérni és beismerni, hogy küzdesz, könnyebb mondani, mint megtenni - különösen a férfiaknak, akiket történelmileg arra tanítottak, hogy a sebezhetőség a gyengeség jele. Azzal azonban, hogy mindent magunkba zárunk, nem teszünk szívességet, mert az önkritikus gondolatok és viselkedésmódok az árnyékban virágoznak.

A testkép-problémákra szakosodott egészségügyi szakemberrel vagy terapeutával való beszélgetés hihetetlenül hasznos lehet, bármilyen nehéznek is tűnhet, de ezek a szakértők empatikusan képzettek, és személyre szabott kezelési terveket kínálnak, amelyek az egyéni helyzethez igazodnak. Ráadásul titoktartási kötelezettség köti őket, és minden megosztott információt bizalmasan kezelnek.

Kezdheted azzal, hogy ha van háziorvosod, kérj ajánlást vagy beutalót egy szakemberhez, vagy guglizhatsz a közelben lévő szakértőkre. Csak arra ügyelj, hogy különös figyelmet szentelj a szakterületükre és a minősítésükre: Ha például kifejezetten a negatív önbeszédet vagy az alacsony önbecsülést szeretnéd megkérdőjelezni, akkor a legnagyobb hasznodra lehet, ha egy engedéllyel rendelkező terapeutával vagy tanácsadóval beszélsz; ha étrendi tanácsadásra van szükséged, akkor valószínűleg egy regisztrált dietetikus, aki a táplálkozási zavarokra specializálódott, jobban megfelel.

Az is előfordulhat, hogy még nem állsz készen arra, hogy beszélj, ami teljesen rendben van. Ebben az esetben különböző segélyvonalak és online támogató csoportok is léteznek, amelyek névtelen segítséget nyújthatnak.

És ne feledd: attól, hogy elégedetlen vagy a testeddel, vagy küzdesz az étkezési és fitnesz dolgokkal, még nem leszel gyenge vagy "kevésbé ember". Valójában rengeteg bátorság kell ahhoz, hogy ne csak elismerd, hogy min mész keresztül, hanem proaktívan tegyél is valamit ellene.

Ha úgy érzed, hogy nem tudod, merre indulj, keress bátran, ha tudok, segítek, vagy megfelelő szakterület felé irányítalak!

Fotók:Pixabay, Pexels, halaszarnold.hu