Mit jelent az erőnléti edzés?

Az erőnléti edzések célja, hogy segítsenek erős, szálkás izmokat építeni. Az ellenállást súlyok, gumiszalagok vagy a saját testsúly segítségével alkalmazzuk.

Melyek az erőnléti edzés legfontosabb előnyei?

1. Erősebb leszel

Nyilvánvalónak hangzik, de a súlyzós edzés segít túlterhelni az izmaidat, ami serkenti a növekedést és a fejlődést. Az ellenállás fokozatos növelésével idővel hatékonyan építhetsz izomtömeget.

2. Felpörgeti az anyagcserédet

 

Ahogy egyre több izomszövetet építesz, úgy nő az alapanyagcseréd. Ez azt jelenti, hogy a tested több kalóriát fog elégetni nyugalmi állapotban. Az intenzív munka azt is jelenti, hogy a tested több oxigént használ, így az anyagcserédnek keményebben kell elkezdenie dolgozni. Ennek eredményeképpen az edzés befejezése után is tovább égetsz energiát.

3. Segíthet csökkenteni a sérülés kockázatát

edzés

Nem csak a nagy izmokat fogod erősíteni, ha ellenállással edzel. Javítja az inak, szalagok, porcok, fascia és az ízületek körüli egyéb kötőszövetek egészségét is. Ez segít csökkenteni a sérülésveszélyt, ezért az erőnléti edzés gyakran kiegészíti az egyéb edzésformákat.

4. Nagyszerű az általános egészségednek

Az erőnléti edzés rengeteg egészségügyi előnnyel jár, többek között erősíti a szívedet, kordában tartja a vérnyomásodat és szabályozza a vércukorszintedet, ami csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A súlyzós tevékenység növelheti a csontsűrűséget is, ami különösen fontos mindazok számára, akiknél nagyobb a csontritkulás kockázata.

5. Segít javítani az önbecsülést és az önbizalmat

A súlyzózástól remekül érzed magad! Mérhető célokat követhetsz, kihívást állítasz magad elé, és láthatod, milyen csodálatos az emberi test. Emellett feldobhatja a hangulatodat és javíthatja a mentális egészségedet.

Hol tehetem meg, és sok felszerelésre van-e szükségem?

Az erőnléti edzéseket bárhol végezheted, csak egy elég nagy térre van szükséged ahhoz, hogy biztonságosan mozoghass. Sok felszerelésre sincs szükséged, elég, ha a saját testsúlyodat használod. Ha nagyobb kihívásra vágysz, súlyok hozzáadásával igazán magasabb szintre emelheted az edzésedet. A súlyzók és a kettlebell nagyszerűek, de vizes palackokkal, konzervdobozokkal vagy gumiszalagokkal is növelheted az ellenállást.

Hogyan kezdjem el?

Kezdd kicsiben és építsd fel. Kezdd a saját testsúlyoddal. Ezután vezesd be gumiszalagokat vagy a könnyű súlyzókat. Amikor 8-10 ismétléssel következetesen boldogulsz, próbálj meg egy kicsit többet hozzáadni.

Tipp! Soha ne növeld egyszerre az ismétléseket és a súlyt, és mindig ügyelj a helyes formára, időt szánva a mozgás ellenőrzésére. Itt a lassú és következetes nyeri a versenyt!

Pro Tipp: Ne félj, hogy hirtelen túl izmos leszel. Nagyon-nagyon sok munkát kell abba fektetni, hogy valóban nőjön az izomtömeged, az edzésen kívül a táplálkozásodnak, alvásodnak, pihenésednek is rendbe kell lennie. Ha majd évek múlva zavarónak érzed az izomtömeget, térjünk vissza a kérdésre. Most Csak Csinálj Valamit!

Fotók: Pexels.com

Segítségre van szükséged az edzésben? Keress bátran!