Az érzelmi evés akadályoz a fogyásban? Megakadályozza, hogy a legenergikusabb, legegészségesebb önmagadnak érezd magad? És ami a legfontosabb, bűntudatot vagy szégyenérzetet okoz, ami végül újraindítja a körforgást?

Ha igen, akkor nem vagy egyedül.

Mi az érzelmi evés?

Az érzelmi evés a rendellenes táplálkozás egy formája, amely nagy mennyiségű étel - általában vigasztaló vagy egészségtelen ételek - fogyasztásával jár, hogy megküzdj a nehéz érzelmekkel. Ez egy nagyon gyakori körforgás, amelybe a legtöbb ember életének egy bizonyos pontján már beleesett. A jó hír a következő: van mód arra, hogy megtörjük az érzelmi evés körforgását, és meggyógyítsuk mind a testi, mind a lelki egészségünket.

 

Miért eszünk az érzelmek miatt?

Nekedkonnyu táplálkozas

************************************************************************************************

Csatlakozz a Neked Könnyű facebook csoporthoz és közösen haladjunk az életmódváltásban!

************************************************************************************************

Először is fontos megérteni, hogy miért eszünk érzelmeink miatt. Azért eszünk érzelmileg, mert az ételeknek valódi fiziológiai hatása van a hangulatunkra - legyen szó akár a szénhidrátok okozta átmeneti vércukorszint-emelkedésről, akár a csokoládénak vagy édességeknek köszönhető szerotoninszint-emelkedésről. Nem csak ez, de sokunkat gyerekkorunkban arra tanítottak, hogy az édesség vagy a finomságok "jutalom" a jó viselkedésért. Érzelmileg eszünk, mert ez egy maladaptív megküzdési mechanizmus arra, hogy megszerezzük azt, amire valójában vágyunk: szeretetet, biztonságot vagy kényelmet. Míg egyesek bizonyos körülmények között küzdenek az érzelmi evéssel - talán egy stresszes munkahelyi hét, egy frusztráló megbeszélés vagy egy rossz szakítás -, mások évekig küzdenek azzal az állandó késztetéssel, hogy mély, hosszú távú érzelmi sebeket gyógyítsanak az étellel.

Az érzelmi evés mintájának megtörése

Bár sokan úgy gondolják, hogy az érzelmi evés körforgását meg lehet törni azzal, ha egyszerűen csak rászánják magukat, hogy ne nyúljanak többé a gyorskaja után, fontos megérteni, hogy a kiváltó ok definíció szerint érzelmi. De hogyan kezdjünk el egyáltalán foglalkozni a probléma gyökerét jelentő érzelmekkel?

7 módszer az érzelmi evés megállítására

Mérd fel az érzelmi állapotodat. Mielőtt kinyitod a hűtőt, mérd fel az érzelmi állapotodat. Amikor a szemét vagy kényelmi ételek után nyúlsz, tarts egy öt másodperces szünetet, és kérdezd meg magadtól: "Hogy érzem magam?" Ha stresszesnek, dühösnek, unatkozónak, magányosnak vagy levertnek érzed magad, adj magadnak egy pillanatnyi szünetet. Írj le három egészséges módszert, amivel jobbá teheted magad, és csináld meg ezek közül az egyiket, mielőtt eszel. Ez segít megtörni azt a mintát, hogy (akár tudat alatt is) étellel tompítsd a fájdalmadat.

Azonosítsd, mi váltja ki a falási rohamodat. Miután felismerted, hogy esetleg az ételt használod arra, hogy megbirkózz egy adott érzelemmel, azonosítsd az eseményt vagy eseményeket, amelyek kiváltják az érzelmet. Ez lehet valami abból a napból, vagy akár egy mély seb a gyermekkorból. Ez segít tudatosítani, majd felkészülni arra, amikor újra szembesülhetsz a kiváltó okkal.

Keress egy támogató közösséget. Vedd körül magad olyan barátokkal, akik szeretnek aktívak lenni, és akik támogatni tudnak, amikor "egy olyan napod" van. Hívd fel egy barátodat, és kérd meg, hogy csatlakozzon hozzád egy sétára, egy edzésre vagy bármi másra, ahol egymással foglalkozhattok, és egészséges módon találhattok vigaszt, ahelyett, hogy a chips után nyúlnátok.

Készíts egy napi mantrát. Egy olyan mantra létrehozása, amelyet naponta ismételgetsz, nem csak akkor, amikor kiváltod. Tapétázd ki vele a világodat. Írd ki a sminktükrödre, mentsd el képernyővédőként a telefonodra, írj egy jegyzetlapot, és csíptesd az autód napellenzőjére. Elkezdesz hinni a megerősítésedben, ami úgy fog megnyilvánulni, hogy meg is fogod élni.

Legyen kéznél egészséges módszer. Általában az érzelmi evés akkor fordul elő, amikor kényelmet, szeretetet vagy biztonságot keresünk. Térj vissza az 1. ponthoz, és nézd meg az "egészséges módszerek" listáját. Hosszabbítsd meg ezt a listát, és térj vissza hozzá, amikor kísértésbe kerülsz, hogy érzelmileg egyél. A lista tartalmazhat olyan egyszerű dolgokat, mint egy forró habfürdő egyedül vagy naplóírás - de lehet, hogy egy barát felhívása vagy egy terápiás időpont egyeztetése is. Az önmagaddal való törődés arról szól, hogy meghatározd, hogyan tudod szükségleteidet egészséges módon kielégíteni. Tekints úgy az öngondoskodás ezen módszereire, mint arra, hogy táplálék nélkül is tápláld és vigasztald magad.

Ne tarts a házban zabálnivalókat. Egyszerűen hangzik, de ha vannak olyan élelmiszerek, amelyeket érzelmi mélyponton nagyobb valószínűséggel torkoskodsz (chips, sütemény, süti stb.), akkor ne vedd meg őket, és ne tartsd őket a házadban. Ezt a csatát a boltban lehet megnyerni.

Váltsunk környezetet evés után. Az érzelmi evés gyakran előfordulhat este, vacsora után, amikor nem tudunk jóllakni azzal, ami zavar bennünket. Vacsora után tehát pattintsunk be egy rágógumit, és lépjünk ki a konyhából. A helyiség elhagyása segít megváltoztatni a gondolkodásmódodat, és lehetőséget ad arra, hogy találj valami más elfoglaltságot.

*******************************************************

Fontos az egészséged? Csatlakozz a Neked könnyű facebook csoportomhoz, hogy személyesen is kapcsolatba léphessünk, segíthessek a könnyű élet elérésében és időben értesülj majd a progamokról, túrákról, utazásokról.

******************************************************

Fotók: halaszarnold.hu