Az edzés során, ha magas szinten akarsz teljesíteni, lényegében háborút indítasz a tested ellen. Az emberi test lusta, és nem igazán akar jó lenni egy hétvégi Spartan versenyen, vagy egy 8 órás, ultramaratonon. A tested valójában csak a minimumot akarja teljesíteni, és mindig mindent megtesz azért, hogy ne legyen fittebb.

 

Ananásszal puskák ellen

A tested könnyű életet akar. Csak akkor lesz erősebb, ha rendszeresen megfelelő edzésre késztetjük, ami kényelmetlenebbé teszi az életét, majd elegendő időt és erőforrást adunk neki, hogy alkalmazkodjon ehhez az ingerhez. Alkalmazkodik az ingerhez, hogy amikor újra ugyanúgy megütöd, ne fájjon neki, és ne kelljen alkalmazkodnia. Mert a tested nagyon utál alkalmazkodni - ez kemény munka.
Lényegében háborúban állsz a testeddel. És mint minden háborúban, az egyik oldal egy dolgot akar, a másik oldal pedig valami mást. Te fittebb akarsz lenni, a tested viszont nem igazán.
Szóval, ha jó akarsz lenni ebben a háborúban, nem árt, ha egy kicsit utánanézel a háború módszereinek.
Ha nem vagy felkészült, az egy kicsit olyan, mintha egy nagyon naiv hadsereggel harcolnál, amely nem sokkal többel van felfegyverkezve, mint lándzsákkal és kihegyezett ananászokkal. Bármilyen ócska edzés elég ahhoz, hogy sokkolja a testedet, és fittebb lesz. Ez még könnyű. De amikor már évek óta jól edzel és közel vagy a határaidhoz, az olyan, mint a lövészárok-háború. Be vagy ásva egy elásott, harcias ellenséggel szemben, és ha nem vigyázol, akkor az egésznek gyakran egy nagyon kimerítő, demoralizáló patthelyzet lehet a vége, ahol mindkét fél veszít. Egy összetört test és egy összetört morál.
Ilyenkor kell egy lépést hátralépni és megkérdőjelezni mindent, amit tudunk. Talán alkalmazni kell egy edzőt, hogy más szemszögből lássuk a dolgokat.

Ami a múltban bevált, akadályozhat a jelenben

Az egyik hiba, amit nagyon könnyű elkövetni az edzések háborújában, hogy az előző háborút vívjuk a jelenlegi háború helyett. Ha szezonról szezonra mindig egy bizonyos módon edzettél, és ez mindig meghozta a gyümölcsét, nagyon nehéz leszokni arról a szokásról, hogy mindig ugyanúgy edzünk, még akkor is, ha nem működik.
Legtöbbször azért nem működik már, mert a tested végre rájött a dologra. Nehéz lehet ezt belátni, és a végén csak még több ugyanolyan régi, ugyanolyan régi dolgot dobunk be, hogy jobban tudjunk edzeni.

Mit tanulhatsz Napóleontól?

A 18. század vége felé Bonaparte Napóleon volt Európa csapása, és seregek reszkettek a nyomában. Csatáról csatára legyőzte Ausztria és Poroszország seregeit. Sokak számára nem csak egy nagy hadvezér volt, hanem a háború istene. Sikerei azért jöttek, mert talpraesetten gondolkodott.
Nem volt nagyszabású stratégiája, amelyet minden csatába magával vitt. Minden csatában képes volt újból felmérni a helyzetet, elfelejtette az összes korábbi csatát, és új szemmel nézte a dolgokat.
A seregek, amelyekkel szemben állt, nem így gondolkodtak. Számukra a csatákat szigorú szabályok, irányelvek és eljárások szerint vívták. Ami az előző csatában működött, az biztosan működött a következőben is - kivéve ezzel az új tábornokkal szemben, aki a dobozon kívül gondolkodott, ez nem működött.

Változtass és tesztelj

Tehát legközelebb, amikor edzési kényszerhelyzetbe kerülsz, talán nem az a helyes, ha tovább növeled az edzésterhelést - vagy ha még soha nem tettél ilyet, akkor igen. Lehet, hogy még több V02 max intervallumot dobálni a helyzetre ezúttal nem fog működni. De lehet, hogy mégis fog. Próbálj meg egy kicsit hátrébb lépni a csatából, pihenj egy kicsit, és nézd a dolgokat friss szemmel.
A pokolba is, ha tényleg elakadtál, és még sosem próbáltad, tölts el egy hetet valahol a tengerparton sörözve. Ismertem pár versenyzőt, akik ezt csinálták és életük formájában tértek vissza. Ha a tested már hozzászokott egy hosszú kimerítő háborúhoz, amiben semmi más nem volt, csak kemény, kimerítő edzés, akkor lehet, hogy elég lesz, ha nagyon kedves vagy hozzá, és bombák helyett virágot küldesz neki, hogy meggyőzd.

Tipp: Soha ne vedd természetesnek, hogy a múltbeli sikereid a jövőben is folytatódni fognak. Valójában a múltbeli sikereid jelentik a legnagyobb akadályt: minden csata, minden háború más és más, és nem feltételezheted, hogy ami korábban működött, az ma is működni fog. El kell szakadnod a múlttól, és ki kell nyitnod a szemed a jelenre. Az a hajlamod, hogy az utolsó háborút vívd meg, a végső háborúdhoz vezethet.

Fotok: Pexels.com

Ha szeretnél te is Napóleonként küzdeni, de nem tudod, hogy kezd, keress bátran!