Tapasztalt sportolóknak is gyakran nehéz kérdés, hogy hogyan lehet útközben is egészségesen étkezni. És az igazság az, hogy ez nem mindig könnyű. De van néhány lépés, amit megtehetsz, ha útközben vagy étteremben étkezel.

1. Készítsd elő, mint egy profi

Az előkészítés kulcsfontosságú, ha jól akarsz étkezni, és a jó szervezettség a konyhában elengedhetetlen a tested táplálásához és a zsírégetéshez. Itt az ideje, hogy eldobd azokat a kész szendvicseket, ételajánlatokat és tésztás fazekakat. Az egészséges, házilag készített, tápláló, fehérjében és egészséges zsírokban gazdag ételek sokkal jobb üzemanyagot jelentenek majd a szervezeted számára, úgyhogy lássunk hozzá a főzéshez.Top tipp: Fejleszd az étkezési előkészítő játékodat, és szerezz be rengeteg ételhordót, hogy az összes ízletes, házi készítésű ételed elférjen benne.

 

2. Rágcsálnivalók

A nassolás az a pont, ahol az emberek gyakran elrontják, amikor jó ételeket akarnak enni útközben. Ha rohansz, és sűrű napod volt, könnyű felkapni egy muffint a kávézóban, vagy megrohamozni az automatát egy tábla csokoládéért, hogy gyorsan energiát nyerj. Ezért azt tanácsolom, hogy naponta három tápláló, laktató és egészséges étkezést iktass be, ami csökkenti a nassolás iránti késztetést. Amikor azonban alacsony az energiaszinted, és szükséged van valamire, ami lendületben tart, próbálj ki néhányat ezek közül az egészségesebb nassolási alternatívák közül, hogy a győzelemhez vezető úton maradj:

Egy marék dió
Egy alma, banán vagy egy marék friss bogyós gyümölcsök
Egy fél avokádó
Görög joghurt

3. Ne hagyd ki az étkezéseket

Próbáld meg nem kihagyni az étkezéseket a nap folyamán. Még ha nem is készítettem elő, mindig arra törekszem, hogy három tápláló étkezést beiktassak és néhány kisebb nassolnivalót egyek, ha szükségem van rá. Ha sok és jó ételt eszel, az egész nap folyamán táplálékkal látod el a szervezetedet, és megakadályozza azt is, hogy egészségtelen, feldolgozott ételeket nassolj. Emellett kevésbé valószínű, hogy este megrohamozod a konyhaszekrényt.

4. Improvizálj

Néha annyira elfoglaltak vagyunk, hogy nincs esélyünk előkészülni, vagy egyszerűen elfelejtjük kivenni az ebédünket a hűtőből. De mindig van egy egészségesebb megoldás, ha útközben vagy étteremben eszünk.
Válassz valamilyen sovány fehérjét, hogy jóllakj, például grillezett csirkét, steaket, halat vagy tofut egy nagy salátával vagy leveles zöldségekkel. Ha az edzésen túl vagyok, szénhidrátot is fogyasztok, hogy feltöltsem a glikogén raktáraimat és gyorsítsam a terhelt izmok regenerációját. Ha nem edzettem, akkor csökkentem a szénhidrátokat, és egészséges zsírokat fogyasztok. Próbáld meg elkerülni a feldolgozott élelmiszereket, és törekedj az egészséges, teljes értékű ételekre, amelyekkel jóllakottnak és elégedettnek érezheted magad.

Íme néhány egészségesebb lehetőség, amit a legtöbb szupermarketben útközben is beszerezhetsz:

Kész fehérje: főtt tojás, főtt csirkemell, füstölt lazac, tonhalkonzerv stb.
Egészséges zsírok: diófélék, sajt, avokádó, magvak.
Szénhidrátok: csomagolt rizs vagy gabonafélék, teljes kiőrlésű zsemle.
Rágcsálnivalók: gyümölcs, rizspogácsa, görög joghurt, sárgarépa és humusz.

5. Hidratálás

A bőséges vízfogyasztás az egyik kedvenc gumicsontom az alvás mellett, de ez tényleg az egyik könnyű győzelem az egészségesebb, karcsúbb test érdekében. Ha a szervezetednek megfelelő mennyiségű vizet fogyasztasz, akkor az eredmény nem marad el: egészségesebb bőr, egészségesebb fogak és csontok, jobb emésztés és fokozott zsíranyagcsere. Igyekszem mindig egy vizes palackot magamnál tartani, hogy emlékeztessem magam a folyadékpótlásra.

6. Ne nehezítsd meg az életed

Ha mégis olyan napod van, amikor nehezen éred el az étkezési céljaidat, vagy nem sikerül az edzés, ne aggódj emiatt. Mindannyiunknak vannak ilyen napjai. A holnap egy új nap, hogy visszanyerd az irányítást. Szóval másnap végezd el rendesen az edzésedet, készítsd elő az ebédedet, mint egy profi, és térj vissza a régi kerékvágásba.

Életmódváltásban melletted állok

Képek: Pixabay