A zsúfolt munkarend, a zajos városok és a társadalmi kötelezettségek mind olyan dolgok, amelyek jelentős hatással lehetnek az egészségre. Hogyan? Nemcsak azt befolyásolják, hogy hogyan és mikor eszel, hanem azt is, hogy megfelelő mennyiségű alvásra van-e lehetőséged.
A megfelelő alvás manapság sokak számára csak álomnak tűnik. Hiába próbálkoznak keményen, túl sok időt töltenek vagy munkával, vagy szórakozással, gyakran elfelejtik a megfelelő pihenést. A jó éjszakai alvás olyan, mint egy elixír a szervezeted számára. Fizikailag és szellemileg is fel tud frissíteni. Sőt, számos mentális és fizikai betegség kockázatát is csökkentheti.

 

A teljes éjszakai alvás egészségügyi előnyei

Segít fenntartani az egészséges testsúlyt

Az elhízás napjainkban világszerte növekvő problémát jelent. Míg az egészséges testsúly megőrzéséhez sok minden hozzátartozik, a helyes éjszakai alvás az egyik lényeges tényező. Az éjszakánként legalább 7 órás alvás biztosítja a megfelelő hormonális egyensúlyt. Ha nem alszol megfelelően, a szervezetedben lévő hormonok, például a grelin és a leptin szintje megzavarodik. Ezáltal egyes napokon túlzottan éhesnek vagy teltebbnek érzi magát a szokásosnál, és mindkettő azt eredményezheti, hogy feleslegesen gyarapodik a súlyod. A kutatásokban gyakran megfigyelték, hogy azok, akik alváshiányban szenvednek, gyakran túl sokat esznek..

Magasabb energiaszinted lesz

Az alváshiányos egyének gyakran lehetnek nyűgösek és hangulatváltozásokkal küzdenek. Az alváshiány szorongást, depressziót, étkezési zavarokat és más súlyos mentális állapotokat válthat ki. A megfelelő alvás segíthet csökkenteni mindezen mentális állapotok kockázatát. A jó alvás biztosítja, hogy friss maradj, és ne legyen túl sok negatív érzésed. Ráadásul az elmédnek is jut ideje pihenni és újrarendezni minden gondolatodat.

Egészségesebbé teszi a szíved

Úgy tűnhet, hogy a szívednek nincs sok köze az alváshoz, pedig van. Amikor alszol, a tested ellazul, és az agyad is. Nem tapasztalsz feszültséget és szorongást sem. Ezért van az, hogy alvás közben csökken a vérnyomásod.Ez az alacsonyabb vérnyomás az egész keringési rendszerednek ad egy kis pihenést. Emiatt a szíved egészséges marad. Ráadásul az ilyen pihenés tovább javítja a szervezetedben a jobb keringéshez kapcsolódó hormonokat.

Javíthatja a memóriát, a termelékenységet és a koncentrációt

A megfelelő alvás segít javítani a memóriát és a koncentrációt. Egy tanulmány szerint azok az orvosok, akik kevesebbet alszanak, hajlamosabbak több hibát elkövetni orvosi jelentéseikben. Ez világosan mutatja, hogy az alvásmegvonás mennyire veszélyes lehet mind személyesen, mind másokra nézve.
Ha jobban alszol, jobban és hosszabb ideig tudsz megjegyezni dolgokat. Ráadásul az általános produktivitásod is nő, mivel energikusabbnak érzed magad egész nap. Azt is megfigyelték, hogy azok a gyerekek, akik megfelelően alszanak, jobban tanulnak.

Erősíti az immunrendszert

A jó alvás jelentősen erősítheti az immunrendszeredet, míg hiánya negatívan befolyásolhatja azt. A rendszeres alvás növeli az olyan betegségek kockázatát, mint a nátha és az influenza.
Ezenkívül az alváshiány a 2-es típusú cukorbetegség és más fizikai problémák, például a pajzsmirigy egyensúlyzavar és az inzulinrezisztencia fokozott kockázatával jár együtt. Ezek az állapotok tovább gyengíthetik az immunrendszeredet, és érzékennyé tehetnek számos betegségre.

Aludj legalább 7-8 órát

A fenti előnyök bizonyára meggyőznek arról, hogy javítsd az alvási rendedet, hogy naponta 7 órát aludj. Ez bonyolultnak tűnhet, különösen, ha rendszertelen munkarendben dolgozol, vagy soha nem volt meghatározott lefekvési időd. Azonban néhány apró módosítással a napirendben képes lehetsz arra, hogy elérd azt az alvásmennyiséget, amire szükséged van ahhoz, hogy egészséges maradj.