Itt vannak az ünnepek, a vendégségek, sütemények, otthoni pihenés ideje. És egészségünkre az egyik legmegterhelőbb időszak is egyben. Korlátlan cukor és alkohol fogyasztás, érzelmileg megterhelő családi látogatások, vagy azok elmaradása, ajándékpara, felborult napirend, kialvatlanság. Az év vége általában a súlygyarapodás időszaka is, néhány nap alatt több kilogrammot is lehet hízni, ami biológiai szempontból bámulatos, de közegészségügyileg tragédia. A bűntudatot pedig egy távoli igérettel söpörjük a szőnyeg alá, hogy január elsejétől minden más lesz. Erre a cikk végén még is visszatérek, miért nem működik ez az önbecsapás.

Az elhízás önmagában nem betegség - de megbetegít

Az elhízás komoly egészségügyi kihívást jelent a fejlett és fejlődő világban egyaránt. A szervezetünk az évmilliók alatt a kiszámíthatatlan táplálék elérhetőségre optimalizálódott. Nagyon jól viseljük az éhezést - biológiai értelemben, azaz egészséget nem károsítja - és nagyon jól tudunk raktározni. Amint ételhez jutunk, azt azonnal, a napi igényünk felett is fel tudjuk dolgozni, és elraktározni glikogénként az izmokban és a májban, valamint minden további felesleget szinte korlátlan mértékben a zsírszövetben.

 

Ez az evolúciós előny ugyanakkor az életünkbe kerülhet ma. A várható élettartamot az elhízással, stresszel és addikciókkal rövidítjük drasztikusan, különösen az egészségben töltött évek számát. Az orvostudomány kiválóan kezel rengeteg olyan betegséget, fertőzést, amik korábban rövid és fájdalmas halált okoztak, ugyanakkor az egészségügyben/politikában jelenleg nincs erőforrás és túlzott erőfeszítés sem a megelőzésére. Az egyik ilyen egészséget károsító, viselkedéssel teljesen befolyásolható tényező az elhízás. Alapvetően nem betegség, hiszen természetes folyamat a tápanyag elraktározása nehezebb időkre, de a tartós elhízás felborítja a szervezet egyensúlyát. Sorolhatnám, de szerintem ismert a hatása, a hormonális egyensúly megborításától a mozgásszervrendszer túlterheléséig.

Adatok és tények: 4. hely az Európa-bajnokságban

A túlsúlyos felnőttek aránya majdnem 60%-ra emelkedett, és a gyermekkorúakat sem kíméli: a 5 éven aluliak 7,9%-a, az iskoláskorúak egyharmada túlsúlyos vagy elhízott. Magyarországon az elhízás különösen aggasztó: az elhízott felnőtt nők aránya 26,8%, a férfiaké 31,3%, ami magasabb az európai átlagnál, a ranglistán a negyedik helyen állunk. A cukorbetegség szintén jelentős probléma, az elhízott nők 7,3%-át, a férfiak 10%-át érinti.

A táplálkozási célok elérése terén Magyarország nem mutat jelentős előrehaladást. Az anyák, csecsemők és kisgyermekek táplálkozására vonatkozó célkitűzések teljesítése elmarad az elvárásoktól. Az anémia a termékeny korú nők 19,7%-át érinti, és a csecsemők 8,8%-a alacsony születési súllyal jön világra.

Az elhízás komplex betegség, mely számos más egészségügyi problémához kapcsolódik, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket, a 2-es típusú cukorbetegséget és bizonyos ráktípusokat. A COVID-19 világjárvány tovább súlyosbította az elhízás problémáját, mivel az elhízott emberek különösen sebezhetőek voltak a vírus súlyosabb formái szempontjából.

Megoldás: Felülről lefelé, vagy lentről felfelé?

Ez a helyzet szükségessé teszi az egészségpolitikai intézkedések átfogó átgondolását, amelyek nem csak az egyéni felelősséget hangsúlyozzák, hanem az elhízást elősegítő környezeti és társadalmi tényezőket is kezelik. Az elhízás megelőzése és kezelése érdekében a magyar kormányzatnak és a nemzetközi szervezeteknek egyaránt összehangolt, célzott intézkedésekre van szükségük.

Azonban saját életünkért mégis nekünk kell felelősséget vállalni, mert láthatóan más egyelőre nem fog. Lehetne várni a kormányzati programokra, de erre nincs időnk most. Az elhízás önmagában mindig egy tünet, így érdemes mélyebbre ásni a miértekért. Mindenki tudja, hogy a plusz kalória okoz problémát és a nem megfelelő tápanyagtartalom. Talán az érzelmi evésről is sokan hallottak már. Van azonban egy olyan elv, amit nagyon kevesen vesznek komolyan, pedig a kiegyensúlyozott, egészséges élet egyik legfontosabb feltétele: a totális felelősségvállalás. Nem leszek ezzel népszerű széleskörben, hiszen rengetegen várják a megoldást másoktól, de mi lenne, ha ti inkább ahhoz az 1-5%-hoz szeretnél tartozni, aki felelősséget vállal saját életéért?

Jönnek az ünnepek, és az újévi fogadalmak - most kell lépni!

Már csak pár nap van hátra az ünnepekig, és ha ezt a cikket olvasod, valószínűleg érintett vagy a témában. Vajon zavar-e már annyira a férficsöcs, lógó has vagy puha comb, hogy tegyél ellene valamit? És ha igen, mikor? Ez a kérdés nem csak az elhízásra vonatkozik, hanem az érzelmi életedre, a pénzügyeidre, szokásaidra, kapcsolataidra? Elérted-e azt a pontot, amikor elég az adósságból, az energiádat elszívó kapcsolatokból, a pánikból, félelemből, lustaságból, hogy tenni akarj valamit?

Na nem mintha egyszerű lenne. Nagyon ritka az, amikor valakinek csak az egyik terület problémás, és amúgy rendben van lelkileg, pénzügyileg, kapcsolataiban, csak egy kicsit elhízott. Én nagyon hiszek a holisztikus szemléletben, abban, hogy az elhízás nem pusztán kalóriaprobléma, hanem érzelmi kontroll, stressz kontroll és felelősségvállalás problémája.Az elhízás népbetegség, közegészségügyi probléma, de egyéni felelősség is, és nem azért, mert a társadalom, kormányzat és vállalatok megtesznek értünk mindent, éppen ellenkezőleg. Az élelmiszeripar nagyobb része olyan szemetet gyárt politikai jóváhagyással, amit állatoknak már nem adhatnának oda. Ez tény, próbáld meg szabályosan a hozzánk hasonlóan vegyes táplálkozású sertéseket ipari szinten emberkajával etetni - azonnal jönne az összes hatóság és zárnák be a telepet. Szóval teljesen irreális arra számítani, hogy bárki segíteni fog neked. Az elhízásra minden feltétel adott: rossz minőségű élelmiszerekkel vannak teli a boltok, stresszes a felgyorsult társadalom, szakadoznak a digitális korban a természetes emberi kapcsolatok. Nem hibáztatlak, hogy problémád van. Ugyanakkor ez ellen csak te tudsz tenni.

Két hét múlva szilveszter, és a pezsgődurrogás után jönnek a fogadalmak. Én azt javaslom, ne várj addig.

Tedd meg az első lépést ma. A változást a testeddel tudod a legkönnyebben elkezdeni, és a többi adni fogja magát. Próbálj meg eggyel kevesebb sütit elvenni a tálból, eggyel kevesebb sört meginni. Próbálj meg ébredés után egy órát várni az első étkezéssel, és lefekevés előtt 2-3 órával abbahagyni azt. Ha tudsz választani, vedd magad elé a kicsit egészségesebb ételet. Ezek nem nagy dolgok ugye?

Kezdj el mozogni. Ne 10 kilométer futással, és ne is egy intenzív csoportos órán. Válaszd a lépcsőt, egy kis gyaloglást, tekints úgy a takarításra és főzésre, mint mozgásra. Távolabb parkolj a sulitól, amikor mész a gyerekért, vidd el hosszabb körre a kutyát, menj gyalog a boltba.

Figyelj a kapcsolataidra. Köszönj a szomszédnak, simogasd meg a gyermeked, mielőtt kérsz tőle valamit, és kerüld el udvariasan a vérszívó kollégát, ismerőst. Ha úgy érzed, hogy kellemetlen, ne maradj sokáig a családi karácsonyon, és próbáld megérteni a fröcsögve politizáló, kritizáló rokont, kollégát, hogy ő még nem tart ott, hogy a saját dolgaival foglalkozzon. Ne ítéld el, csak figyeld meg. Valakiben nagyon idegesít valami? Figyelj oda rá, hátha magadban is megtalálod ezeket a vonásokat.

Vásárolj ésszerűen. A pénzügyek rendbetétele azzal kezdődik, hogy nem veszed meg azt, ami nem szükséges. Ezzel jót teszel a pénztárcádnak, a környezetednek és magadnak is. Minden fölösleges tárgy, kiadás fejfájást okoz, vagy azért mert drága, vagy azért mert gondot okoz. Ha égeti a pénz a zsebed, segíts valakinek vele. Vegyél olyan dolgot ami hasznos, adakozz, segíts családtagnak vagy ismeretlennek. Ezerszer jobban fog esni, mint egy újabb két hét alatt megunt eszköz magadnak. És ha már fogyókúra: a meg nem vett latte, túró-rudi, sütemény nem csak a pénztárcádnak jó, hanem az önfegyelem gyakorlására is.

Ne lépj drasztikusan nagyot. Az új szokásokat MA kezd el kialakítani, de ügyelj a fokozatosságra, bármiről is legyen szó.  Az edzésben kiégéshez, sérüléshez, a táplálkozásban a hormonrendszer felborulásáhz vezethet, ha holnaptól tökéletes akarsz lenni. A változás akkor lesz hosszútávú, ha fenntartható. Minden nap egy kicsit tegyél hozzá, ha sok, valamennyit engedj. Sokkal többet ér sok napon keresztül egy kicsi változás, mint egy két hetes drasztikus fogyókúra masszív edzéssel. A fejlődés és önismeret egy élethosszra szóló utazás.

Kérj segítséget, ha kell. Hajlamos vagyok én is sokszor a saját fejem után menni, felfedezni, megtanulni, kipróbálni a változások hatásait. Nekem ez a főállású hobbim és életcélom, mert Nekem könnyű! De ennek komoly ára van, amit nem kell feltétlenül megfizetned, ha olcsóbban is hozzáférhetsz más tudásához. Sokszor utalok rá, hogy az elhízás nem csak az étkezés problémája. Persze, ha odafigyelsz arra, hogy mit és mennyit eszel, az szuper és kitartás! De próbáld elmélyedni magadban, hogy miért eszed azt amit? Ezt láttad otthon? A munkahelyi nyomás? Lustaság? Azonnali jutalmazás? Milyen viszonyod van az élelmiszerhez? Hogy küzdesz meg a stresszel, mitől leszel feszült, miért a kaja a megoldás? Pszichológusnak tanultam, de felnőttként az edzés, és rehabilitáció felé fordultam, és tapasztalataim alapján érdemes olyan szakemberhez fordulnod, aki nem kétdimenziós, és csak egy dologhoz ért, hanem saját magát is folyamatosan fejlesztve, empatikusan, alapos tárgyi tudással és élettapasztalattal segíti ügyfeleit.

7. Nincs gyors megoldás. Fontos, hogy nincs gyors, tartós és egészséges megoldás az elhízásra. Kémiával lehet gyors és tartós fogyaszt elérni, de nem lesz egészséges. Mindenféle csodaporok, csodamódszerek és brutális diéták várnak a könnyű megoldások igéretével, de még nem láttam olyat, ami hosszútávon ne csak az értékesítőnek vált volna be. Iszonyat pénzt lehet keresni hamis igéretekkel, de néhány kudarc után sokan megtanulták: a könnyű élet a mindennapi jó döntések sorozata és nem váltható ki könnyű megoldásokkal.

Képek: Pexels, Pixabay, halaszarnold.hu, 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

nekedkonnyu.hu blog az egyik projektem, hogy megpróbáljak segíteni másoknak is a hosszú, egészséges élet elérésében - és Európa 4. legelhízotabb országában bizony van tennivaló. De szeretnék személyesen is kapcsolatba kerülni azokkal, akiknek segíteni tudok. Szeretnék egy közösséget felépíteni, hogy közösen haladjunk egy könnyű élet felé, jó döntéseket hozva. Napokon belül indulnak az életmódváltó túrák - nekem ez az újévi fogadalmam -, ahol személyesen is tudunk beszélgetni a hogyanról. Ha azt gondolod, hogy ezek alapján én tudok neked segíteni offline vagy online, csatlakozz a csoporthoz, keress bátran személyesen, de annak is nagyon örülök, ha a cikkeim hatására magadtól vagy másokhoz csatlakozva elkezded a változást. Csak vágj bele. Ma. Köszönöm, hogy elolvastad, sokat jelent.