Az Ikaroszről elnevezett sziget nagyjából Buda méretével azonos, kevesebb, mint 10.000 lakossal. Az Égei-tenger Törökországhoz közel eső részén fekszik, pontosabban magasodik, mivel a sziget nagy részét hegyek uralják. Icaria lakosai két és félszer nagyobb valószínűséggel érik meg a 90 éves kort, mint az amerikaiak, és nagyjából egy évtizeddel tovább élnek, mint Európa többi része, mielőtt az öregséggel járó betegségeknek áldozatul esnének. Icaria, vagy ahogyan néha írják, Ikaria az a föld, ahol az emberek immunisnak tűnnek az Alzheimer-kórra, a szívbetegségekre, a rákra és az öregség egyéb betegségeire. Régóta híres, mint egyfajta egészségügyi központ, a görögök a szigetre a Therma közelében található meleg források miatt utaznak.

 

Kemoterápia helyett Ikaria – túlélte az orvosait

A lakosok hosszú élettartamának titka talán magában a napfényben rejlik - a sziget átlaghőmérséklete még télen is meghaladja a 10 Celsius-fokot, és a nyári hónapokban nagyon kevés csapadék esik. Lehet, hogy ez a gyönyörű strandoknak, a friss levegőnek vagy a nyugodt életritmusnak köszönhető. Vagy akár a saját termesztésű zöldségek vagy a házi bornak köszönhetően.

Az ikariaiak rendszeresen fogyasztanak alkoholt, de a szigeten termesztett gyógyteák széles választékát is fogyasztják, amelyek közül sok hagyományos görög gyógymód. A sziget egyik idős lakója, Stamatis Moriatis, egyfajta kultikus hőssé vált a szigeten. Tüdőrákot diagnosztizáltak nála, és mindössze kilenc hónapot kapott 1976-ban, amikor az Egyesült Államokban élt. Nemrég töltötte be a 100. életévét, és még mindig tartja magát.

Kutatásokkal alátámasztott Kék zóna

kékzónaAz Athéni Egyetem kutatói részletesebben is megvizsgálták Ikária szigetét. Úgy tűnik, hogy az icariai öregség titka az életmód és a körülmények keveréke. A tanulmány szerint a 80 év feletti férfiak közel 84 százaléka, a nőknek pedig valamivel több mint 70 százaléka még mindig aktív.

Ez aligha meglepő, tekintve, hogy a sziget nagy része hegyi városokból és falvakból áll, így a lakosoknak természetesen eléggé megerőltető testmozgást kell végezniük, ha valaha is sétálni akarnak valahol. A 90-es küszöböt átlépők közül tízből megdöbbentő hatan még mindig aktívnak tartják magukat, míg a szigeten kívül átlagosan 20 százalékuk. A tanulmány azt is megállapította, hogy a megkérdezett idős lakosok közül nagyon kevesen dohányoznak jelenleg. A túlnyomó többség elismerte, hogy valamikor rendszeresen dohányzott, de már leszokott róla.A lakosok nyilvánvalóan a szigorú mediterrán étrend előnyeit élvezik, de több burgonyával, és a sziget termékeinek nagy része saját termesztésű és tele van finomságokkal. A sziget sokáig el volt szigetelve a régió hajózási zónáitól, mert a nagy szél bizonytalan körülményeket okozott a tengeren.

A pénz nem boldogít

Ha a tanulmányból lehet következtetni, akkor a pénz nem a hosszú és boldog élet kulcsa. A megkérdezettek közül nagyon kevesen mutatták a depressziós betegség jeleit, de a 80 év feletti férfiaknak mindössze 5,7 százaléka, a nőknek pedig 2,1 százaléka tartotta "nagyon jónak" az anyagi helyzetét.És míg a többiek többsége az ébren töltött nap nagy részében igyekszik megkeresni ezt a pénzt, úgy tűnik, hogy az ikariaiaknak jót tesznek a késő esték, a fekvések és a délutáni szunyókálás - a megkérdezett nyolcvanéves férfiak 84 százaléka naponta sziesztázik.

Az ikariaiak titkai

  1. Sok pihenés: "Ébredj természetesen, dolgozz a kertben, ebédelj későn, szundíts egy kicsit."
  1. Gyógynövényes étrend: "Az általuk fogyasztott teák közül sok a hagyományos görög gyógymód"
  1. Nagyon kevés cukor, fehér liszt vagy hús: "A húsból és tejtermékekből származó telített zsírok alacsony bevitele összefüggésbe hozható a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával". Egy orvos "a cukor és a fehér liszt hiányát" idézi.
  1. Mediterrán étrend: Az olívaolaj, a kecsketej, a vadon termő zöldségek, a bor és a kávé mind az egészségre gyakorolt előnyökre hivatkoznak. "Az alanyok körülbelül hatszor annyi babot fogyasztottak naponta, mint az amerikaiak".
  1. Nincs feldolgozott élelmiszer: "Egy másik egészségügyi tényező, amely szerepet játszhat, az általuk fogyasztott élelmiszerek feldolgozatlansága lehet. A szigetlakók a kertjeikből és földjeikről származó zöldséget esznek, kevesebb növényvédő szert és több tápanyagot fogyasztanak." Az egészségre gyakorolt hatásuknak köszönhető, hogy a szigetlakók kevesebb növényvédő szert és több tápanyagot fogyasztanak.
  1. Rendszeres szunyókálás: A heti legalább háromszori szunyókálás 37 százalékos csökkenéssel hozható összefüggésbe a szívkoszorúér-betegség kockázatának csökkenésével.
  1. Egészséges szexuális élet 65 éves kor után: "Egy 65 és 100 év közötti ikariai férfiak körében végzett előzetes vizsgálatban többek között azt találták, hogy 80 százalékuk állította, hogy rendszeresen szexel. Az önbevallásuk szerint ennek a csoportnak a negyede azt mondta, hogy ezt "jó időtartamban" és "teljesítménnyel" teszi."
  1. Igen, testmozgás: "Nehéz úgy átvészelni a napot Ikarián, hogy ne sétáljunk fel 20 dombra."
  1. Kevés stressz mindenféle formában: A nyugodt munka- és társadalmi kultúra, a kevés hangsúlyos időrend és a gondoskodó közösség mind gyakori említést kap. Például: "Valószínűleg soha nem fogod érezni a sehová tartozás egzisztenciális fájdalmát, vagy akár csak a késés egyszerű stresszét". Vagy: "Még ha antiszociális is vagy, sosem leszel teljesen egyedül".

*A világon öt régiót neveznek kék zónáknak: Okinawa, Japán; Szardínia, Olaszország; Loma Linda, Kalifornia, Ikaria, Görögország és a hamarosan bemutatásra kerülő Nicoya, Costa Rica.