Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Neked Könnyű

Tanítsd magad az aktív életmódra - 7 pontban

Legyünk őszinték - bár az aktív életmódról köztudott, hogy jót tesz a testnek és az elmének, sokkal nehezebb lehet, mint gondolnád, hogy ezt következetesen megtartsd. Akár először teszed meg a lépést az aktív életmód felé, akár újra belevágsz, a motiváció megtartása lehet a legtrükkösebb rész. A trükk? Tanítsd meg magadat az aktív életmód elfogadására fenntartható, apró, kezelhető életmódbeli változtatásokkal. És persze ne feledkezz meg arról sem, hogy az egész folyamatot szórakoztatóvá tedd!

Reális elvárások megfogalmazása

Tovább
Megosztom ezt a cikket


HOGYAN ALUDJ JOBBAN ÉJSZAKA TERMÉSZETESEN – TIPPEK A JOBB ALVÁSÉRT

A jó éjszakai alvás elengedhetetlen az általános egészséghez és jóléthez.

Amíg alszunk, a szervezetünknek lehetősége van arra, hogy regenerálódjon a napi tevékenységekből, és helyreállítsa a sérült sejteket. Az alvás az egészséges agyműködést is támogatja, javítja a koncentrációt, a memóriát és a problémamegoldó képességet. Emellett a megfelelő alvás szükséges a hormonok és az anyagcsere megfelelő szabályozásához. Sajnos sokan nem alszunk eleget. Ez különböző fizikai és mentális egészségügyi problémákhoz vezethet, többek között fáradtsághoz, ingerlékenységhez, súlygyarapodáshoz, magas vérnyomáshoz, immunrendszeri problémákhoz és általános szorongásos zavarokhoz.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


FÓKUSZBAN AZ ERŐ

Számos oka lehet annak, hogy valaki miért akar erősebb lenni, azonban ez nem minden esetben jár az izomtömeg masszív növelésével. Természetesen a masszív izomtömeg növelés mindenképpen jár valamilyen mértékű erősödéssel is, de az erőnövelésnek nem feltétele.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


12 DOLOG AMI JAVÍT AZ ÉLETMINŐSÉGEDEN AZ ÉLETKOR ELŐREHALADTÁVAL

Az öregedés nem feltétlenül jelenti a hintaszékes tv-zést két orvosi vizit között, de mit is kell tenni, hogy a fejlett világ népességéhez hasonlóan akár a 80-as éveinkig kitolhassuk az aktív időszakunkat? Ime a 12 pont röviden, részletesen az oldalamon:

  1. VO2 Max

Aerobic fitness jelzője, azt jelzi, hogy a szervezet mennyire képes használni az oxigént az anyagcserében. (A test által maximálisa felvehető és elszákkízható oxigén mennyiségét mutatja ml-ben testúlykilogrammonként) Peter Attia, a hosszú élettartam tudományának jeles kutatója szerint ha a VO2 Max értéked a népesség felső 2,5%-hoz tartozik, akkor a korai halálozás esélyét ötödére csökkenti. A VO2 Max, azaz a szervezet oxigénfelhasználási képessége elsősorban fiatalon fejleszthető és érheti el a genetikai maximumot, de minden korosztályban javítható az érték, ráadásul az első hónapokban a leghatékonyabban. Szóval ha gondolkodtál a kardió edzésen, mert kifulladsz két emelet megmászása után, íme az utolsó lökés. A VO2 Max fejlesztéséről később részletesen írok, kezdőként bármilyen ciklikus sport megfelelő, futás, úszás, kajakozás, kerékpározás, de akár a labdasportok is, megfelelő intenzitással űzve. Azaz ha sikerült felépíteni egy alapállóképességet, az edzésbe legalább hetente egyszer érdemes beiktatni 3-5x egy 4-6 perces nagyon magas intenzitású blokkot (értelemszerűen a sportorvos/háziorvos kivizsgálása után), amit egy ugyanannyi ideig tartó pihenés, nagyon alacsony intenzitású mozgás követ. Az egyenletes tempó csak az első hónapokban elegendő a fejlesztéshez, amikor a szervezet szinte nulláról indul, és maga a mozgás is biztosítja a terhelés nagyságát.

Tovább
Megosztom ezt a cikket


A hosszú élet titokzatos régiói, a Kék Zónák – 1. rész, Japán, Okinava

Mindannyian vágyunk a hosszú, egészséges életre, a mágikus 100 év megélésére aktívan, életvidáman. Bár Magyarországon kevés ilyen példát találni sajnos, a világban számos régióban élnek kimagasló számban 100 év feletti emberek.

Mi lehet a titkuk, milyen az életük? A cikksorozatom alapjául Dan Buettner, A hosszú élet titka című könyvet vettem, kiegészítve olyan friss tudományos adatokkal, amelyeknek mi is hasznát vehetjük a saját életünkben. Az egészséges életet nem késő ma elkezdeni, de hogy pontosan mit is jelent ez? Erre is választ próbálok keresni, az 5 kék zóna bemutatása után több cikkben összefoglalva, az életmódbeli feltételeket. Az egészséges öregkor kisebb részben a genetikánkon múlik, de legtöbben éveket pazarolunk el rossz döntéseinkkel. Kezdjük el a változást ma, ha segítségre van szükséged, keress bátran!

Tovább
Megosztom ezt a cikket


Neked Könnyű

blogavatar

A boldogulás, egészség, siker csak igen kis részben szerencse kérdése. A hosszú, aktív és könnyű élet titka a kapcsolatrendszer, amit ápolunk, a tápláló étel, izmaink terhelése, alvás. Fegyelem és szorgalom, rendszeresség és (cél)tudatosság.